
בשעה טובה, החלטנו לעשות הפסקה מהחיים הלחוצים, לשנה.
לעצור את המירוץ. לקום בבוקר בים, לעשות יוגה לאכול טוב לטייל ולחשב מסלול מחדש.
כהרגלי, פרויקט כזה אינו יוצא לדרך ללא הכנה מדוקדקת. במהלך ה"תזה" שעשיתי בנושא התגלה בפני עולם שהכרתי פחות; הטבות, הקלות ופטורים לבעלי הכנסות נמוכות. השקעתי שעות על גבי שעות כדי להבין ולמפות את הזכויות. המידע מפוזר, מעורפל ולפעמים כתוב בשפה שמובנת רק ליועצי המס.
איגדתי כאן את כל המידע וחולקת אותו באהבה איתכם. סיכוי סביר שפספסתי משהו ולכן אם באפשרותכם להעשיר את הכתוב, אנא הגיבו ואוסיף בשמחה. התוכן מתאים בעיקר לתושבי הארץ, שמתחשבנים על המס בישראל.
הסקירה כוללת מידע על החזרי מס, פיצויים, תגמולים והטבות לבעלי הכנסה נמוכה.
תכנון נכון של תאריך עזיבת העבודה:
לשכירים, כידוע ישנה רשת ביטחון, הנקראת אבטלה וכדאי מאוד לנצל אותה אם עומדים בקריטריונים המזכים. את הזכות ניתן לנצל תוך שנה, במידה והתייצבתם בלשכה מיד בתום העבודה. כלומר מתאים גם למי שמעונין לטוס לחו"ל לתקופה של עד שנה, לחזור ולקבל דמי אבטלה.
מיסוי – העצמאים מכירם זאת היטב, ההתחשבנות על מס ההכנסה מתבצעת ברמה השנתית. כלומר אם לתכנן את תאריך הפרישה נכון, ניתן גם כשכיר להנות מהחזר מס. לא אכנס כאן לחישוב המס הפרוגרסיבי אבל, בגדול יש סימולטור מטעם לשכת העבודה, בו ניתן להזין את ההכנסות לאורך השנה ולבחון אפשרות להחזר מס. דוגמה: עבדתי במשך כמה שנים אצל אותו המעסיק. הפסקתי את עבודתי בחודש ספטמבר ולא היו לי הכנסות אחרות (גם לא אבטלה/קצבה) עד סוף השנה הקלנדרית. סביר להניח שאם אבצע חישוב שנתי של המס, יגיע לי החזר. (הסכום כבר תלוי באחוז מס שולי, הכנסות נוספות, הפרשות לביטוח חיים, משכנתה, תרומות והפסדים בשוק ההון)
פיצויים – סעיף נוסף, המגיע רק לשכירים. דמי הפיצויים מופרשים על ידי המעסיק לפוליסת הפנסיה או ביטוח מנהלים, ליום שבו תעזבו את עבודתכם. במידה ואתם זכאים לדמי הפיצויים, תוכלו לבחור לפדות אותם או להשאיר כרצף פיצויים או כרצף קצבה. בלי להיכנס להסברים מורכבים, אני אישית דוגלת בהשקעה עצמית של הכספים שמגיעים לי ולכן ארצה לפדות את הדמי הפיצויים. חלק מהפיצויים פטורים ממס, תקרת המס היא שנתית ומתעדכנת מפעם לפעם. למשל נכון לעכשיו, הפטור עומד על 12,420 ש"ח. דוגמה, עבדתי ברציפות 5 שנים, אני אמורה לקבל פיצויים על סך 100,000 (חישוב דמי הפיצויים אינו רלווטי כרגע). הסכום הפטור ממס הוא 12,420*5 = 62,100 ש"ח. את ה 37900 הנוספים ימוסו ב35%, במידה ואחליט לפדות. להלן גבירותי ורבותי הטריק. ניתן לפרוס את המס של הסכום הנוטר על פני שנה אחת קדימה. זה מתאים רק למי שיודע בוודאות שלא תהיה לו הכנסה או שהיא תהיה מינורית. ולנו זה מתאים בול. אני מפסיקה לעבוד בספטמבר, הרבעון האחרון של השנה, מה שנותן לי את האופציה להתחשבן על המס של הפיצויים רק בשנה הבאה, בה צפויות לי הכנסות נמוכות. voalá, אקבל את ההחזר מס על מלוא הסכום.
הנחות והטבות:
תגמולים – שווה קריאה גם לעצמאים. תגמולים, הם כספים המופרשים לפוליסת הפנסיה, ביטוח מנהלים או הגמל ע"י המעסיק והעובד (או העצמאי) סכום הצבור בפוליסה ישרת אותנו כשנגיע לפנסיה ונקבל אותו בתור קצבה חודשית (הסבר גס – נמנע ממורכבויות כרגע) מי שיחפוץ לפדות את הסכום לפני גיל הפרישה, יצטרך לשלם על זה לא פחות מ35% מס. אבל קיימת הקלה עבור בעלי הכנסה נמוכה ובתנאים מסוימים, ניתן לפדות חלקית את התגמולים ולקבל פטור מלא ממס.
אזהרה: פדיון של תגמולים ופיצויים פוגע קשות בדמי הפנסיה העתידית. מומלץ רק לבעלי חזון, ידע פיננסי ותכנית פרישה עצמאית.
הנחה בארנונה – לבעלי הכנסות נמוכות, מגיעה הנחה בארנונה שיכולה להגיע עד 80%, שווה לבדוק מול הרשות המקומית ולהגיש בקשה.
פטור ממס על רווחי הון – פטור ממס, מגיע על רווחי בורסה, בתנאים מסוימים למי שסך הכנסתו והכנסות בן זוגו לא עברו את התקרה שנקבעת אחת לשנה.
הנחה בחשבון חשמל – לחברת החשמל ישנה רשימה של קבוצות שזכאיות להנחה, מומלץ לבדוק (למשל מקבלי הבטחת הכנסה, נמצאים ברשימה)
בונוס – כדאי ללמוד גם על הבטחת הכנסה בתנאים מסוימים (וללא נכסים או הון) ניתן לקבל קצבה חודשית. את הסימולטור,לחישוב הקצבה, ניתן למצוא בקלות ברשת. עוד נושא מעניין, מענק עבודה (או מס הכנסה שלילי), סכום חד פעמי שניתן לקבל עבור השנה הקודמת, רלוונטי למי שישנה הכנסה קטנה וגם הורה.
תכנון נכון של הפסקת העבודה יחסוך לכם עשרות אלפי שקלים במיסוי. אל תוותרו על עבודות ההכנה ולמידת החומר.